Direktlänk till inlägg 14 april 2010

Matupplevelser

Av Johan Persson - 14 april 2010 16:44

Fick i veckan besked att jag fått det jobb jag sökte på det nybildade Trafikverket. Även om det både fysiskt och mentalt känns lite avlägset med Sverige och jobbet just nu, så var det ett besked som gjorde mig glad! Samma roll som tidigare, informationsstrateg, och samma chef och kollega som innan, Mia. Precis som jag önskade.  


Idag tänkte jag berätta lite om mat. Som jag nämnt tidigare så har en ömsesidigt gynnsam kvällsritual utvecklats mellan mig och studenterna. Jag går ut med några av dem, antingen några av tjejerna eller killarna, de verkar inte vilja umgås i onödan ihop, på restaurang några dagar i veckan. Förutom att öva sin engelska och socialisera så älskar låta mig prova olika rätter i det kinesiska köket. Dessutom är det ju ett sätt att komma ut genom skolans grindar några timmar... Och jag gillar ju att smaka nytt! 





  

Tofu, en lite yoghurtliknande dallrig sojabönspasta. Här med vårlök, nötter, chili m m. Gott!


Vi har ju Kina-restauranger i Sverige, men jag har inte sett tre små rätter på menyn här än. Inte ens en friterad banan! Det är som med all "exotisk" mat. Den är västifierad hemma. Tacos är en sak i Mexico och en annan i Santa Marias variant på ICA. Jag kommer ihåg hur besviken jag var som 19-åring då jag första gången jag åt en pizza i Italien. Det liknande knappt ens en pizza! I alla fall inte pizzorna i Laholm.


Kina-mat i Kina är en annan sak än Kina-Mat hemma. Faktum är att det nog är lite vanvördigt att göra Kina-mat till ett enhetligt begrepp. Det är så otroligt mycket. Ett land som är 20 gånger större än Sverige som sträcker sig från tundra till subtropiskt klimat och från havskust till bergsplatåer innebär naturligtvis helt olika råvaror och förhållanden som gör att mycket skiftande kök och mat-traditioner utvecklats genom århundradena. Dessutom finns det ju 53 olika minoriteter i landet med olika traditioner. 


Man brukar prata om 4 huvudgrupper av kök; västra, östra, södra och norra. Idag så finns de olika mat-typerna ganska väl spridda om jag förstår det rätt, och dessutom mat från andra länder precis som hos oss. Kineserna är mer stolta och engagerade i den inhemska maten än vi är i vår hemma. Men yngre är precis som hos oss bländade av, och frossar hos, de stora amerikanska kedjorna Mc Donalds, KFC, Pizza Hut, SubWay och så vidare. I alla fall i större städer. Kinesiska motsvarigheter finns också liksom japanska, koreanska och andra McDonalds-liknande kedjor som ännu inte nått Sverige. 


  Paul, Sam, Luke och Dominic tar med mig på Hot Pot. En sorts mongolisk fondue. 


Men som sagt, även mina studenter som är 18 - 20 år hyllar den kinesiska maten och säger att det är en av det bästa sakerna med hela Kina. Under ett knappt 10-tal restaurangmiddagar hittills så har jag naturligtvis bara skrapat på ytan, men jag är positivt överraskad av mycket, även om det finns saker som får arkiveras som ett exotiskt minne eller till och med prestation. Jag gillade inte att sätta tänderna i en hönsfot och svalde den dallrande ankblodshistorien med visst besvär..


Ris är naturligtvis ofta en bas, och det finns ofta olika sorters lök i maten och inte sällan chili i rätterna. Samma köttsorter som vi har hemma, men också andra som åsna och hare som inte är lika vanligt hemma. En annan skillnad är att man som vi hemma också gjorde för inte så länge sedan utnyttjar allt på djuren.  Man gör snacks av hönsfötterna, strimlar och marinerar grisöronen och gör sallad, friterar komagarna m m. Inte slänger bort det eller gör djurmat av det som hemma. Eller kanske en hel del hemma blir partygrillare, Mor Annas pastej eller kalas-sylta .... 


            

Dumplings, tofu och grönsaker  Hot Pot har en stark och en mild del Grillade hönsfötter med chili


Restaurangerna ser ofta lite ruffliga ut med hemmaögon. De vill gärna ha lysrörsljust när vi vill ha stämningsfyllt och mysigt. Det är ofta kalt (och kallt) och inte så värst bra finish eller ens rent. Men skenet bedrar, maten är oftast jättegod och även ölen. En annan skillnad är att man inte har tallrikar utan alla plockar med sina pinnar gemensamt från de fat som kommer in efterhand.  Man har bara en tefats-stor tallrik som ett slags mellanstation för att byta grepp om munsbiten och kanske doppa den i någon sås eller lägga till lite ris. 


               

 

En av många goda öl    Komage som ska i grytan    Och nå'n mysko svamp  Hönsfötter var ingen hit

       

            

Liten bläckfisk av okänd art


Imorgon har jag beställt en tågbiljett 5 timmar söderut. Tänkte ägna helgen åt att upptäcka en ny stad vid kusten, Dalian, som ska vara fin.  Och även några grader varmare  .  


 
 
Ingen bild

Masse

16 april 2010 16:31

Hej JP! Otroligt intressant läsning och stort grattis till jobbet i Svedala. Fryser du?, du brukar ju inte ha problem att hålla dig varm :-)
Förstår på dig att din upplevelser sätter perspektiv på vår lilla glasbubbla här hemma. Ikväll kommer grillen fram, men ankfötterna får stanna i frysen...
Masse

 
Ingen bild

Angelica

17 april 2010 21:28

Tjena Johan!
Det verkar verkligen vara ett äventyr där borta. =) Hoppas att du inte får köldskador! ;-) Här hemma jobbas det stundtals utan jacka ute på vår fina ås. Men inomhus är det varmt i alla fall. =) Ha det jättefint och kämpa på. =)
/Angelica

 
Ingen bild

JohanP

18 april 2010 14:06

Otroligt roligt med alla personliga kommentarer. Nästan så man får hemlängtan! Tyvärr är ju Facebook avstängt här, så jag kan ju inte skicka små kommentarer tillbaka, vilket hade varit enklast där!

 
Ingen bild

Anneli W

18 april 2010 22:31

Nihao! Då har två veckor gått, redan, eller hur? Time flies ... Läser med igenkännande allt du skriver - maten, palatsen, detaljerna, utvecklingen. Det var omtumlande och fantastiskt de 16 dagar vi tillbringade i Kina för sex år sedan. Känns omtumlande att tänka på en längre återresa nästa år, också. Just det här att komma ut till "provinsen", som vi också gjorde, och bli guidad och omhändertagen av kineser i vardagen, det gav oss minnen för livet. Den guiden som vi hade då har blivit vår vän, och han kommer att hjälpa oss med alla arrangemang när vi återvänder, hela familjen. Ja, kinamaten i Kina har inte många likheter med den svenska. Vi testade också det mesta. Fantastisk mat! Jag har också fått en av de tjänster jag sökte i Trafikverket, men det kanske du redan vet. Vi blir fortsatt kollegor, Johan, och jag tycker att det ska bli jättekul att jobba vidare med Motala-Mjölby ett tag till. Tack för att du skriver så ingående och personligt, jag känner mig stundtals förflyttad tillbaka till det fantastiska Kina / Anneli

 
Ingen bild

Mona

19 april 2010 09:04

Grattis till jobbet! Det var väl ändå gabska väntat eller? Spännande med ny mat fast kycklingfötter låter inget vidare. Fast nu vet du ju det. Här skiner solen och det känns att våren är på väg. Ser fram emot nästa inlägg. Sköt om dig!/Mona

 
Ingen bild

Morbror

19 april 2010 10:24

Jättekul att läsa din blogg. Ha det bra
Göran

 
Ingen bild

Johanna

22 april 2010 18:35

Grattis till nya jobbet! Sköt om dig. Stor kram.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Johan Persson - 18 maj 2010 07:24

Nu är jag i Beijing och det är sista stoppet på min Kina-resa. Det var också första stoppet på min Kina-resa för 16 år sedan. Förbjudna staden och Himmelska fridens torg som är stadens mitt är sig lika, annars ser allt annorlunda ut. Flotta fasader, ...

Av Johan Persson - 16 maj 2010 08:32

Mitt besök på Huang shan - gula berget - börjar och slutar dåligt men blir en av mina mest minnesvärda resupplevelser någonsin! Alla dystra väderprognoser stämmer. Regnet strilar mot rutorna på taxi, buss och bergslift på väg upp för berget.    ...

Av Johan Persson - 13 maj 2010 17:43

Jag sitter i en by vid Gula bergets fot. Huang Shan heter platsen på transkriberad kinesiska. Bergen är klassisk mark i Kina och sägs i konkurrens med sockertoppslandskapet runt Guilin i södra Kina vara det mest avbildade naturmotivet i landet. Det l...

Av Johan Persson - 12 maj 2010 18:17

Jag vaknade tyvärr inte helt frisk som jag hoppats, men jag kompletterade de blåa pillerna med några piggt oranga kapslar och släpade mig ut på nya upptäcktsfärder i Shanghai. Dels för att boka biljett vidare och dels för att se lite till. Det var li...

Av Johan Persson - 10 maj 2010 18:40

Vad är egentligen en världsutställning? Jag vet att de anordnats med jämna mellanrum sedan mitten av 1800-talet och att Eiffel-tornet byggdes till världsutställningen i Paris. Nu är jag varit på min första och vet lite mer. Årets världsutställning...

Presentation


Det här är skildringar och bilder av upplevelser och intryck under 7 veckor i Kina. Jag fick med kort varsel möjlighet att vikariera som engelskalärare i Shenyang och tar ett par semesterveckor efter det.
KLICKA PÅ BILDERNA FÖR ATT GÖRA DOM STÖRRE.

Senaste inläggen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2010 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Länkar

  • Blogg listad på Bloggtoppen.se

RSS

Besöksstatistik

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Ovido - Quiz & Flashcards