Direktlänk till inlägg 14 april 2010
Fick i veckan besked att jag fått det jobb jag sökte på det nybildade Trafikverket. Även om det både fysiskt och mentalt känns lite avlägset med Sverige och jobbet just nu, så var det ett besked som gjorde mig glad! Samma roll som tidigare, informationsstrateg, och samma chef och kollega som innan, Mia. Precis som jag önskade.
Idag tänkte jag berätta lite om mat. Som jag nämnt tidigare så har en ömsesidigt gynnsam kvällsritual utvecklats mellan mig och studenterna. Jag går ut med några av dem, antingen några av tjejerna eller killarna, de verkar inte vilja umgås i onödan ihop, på restaurang några dagar i veckan. Förutom att öva sin engelska och socialisera så älskar låta mig prova olika rätter i det kinesiska köket. Dessutom är det ju ett sätt att komma ut genom skolans grindar några timmar... Och jag gillar ju att smaka nytt!
Tofu, en lite yoghurtliknande dallrig sojabönspasta. Här med vårlök, nötter, chili m m. Gott!
Vi har ju Kina-restauranger i Sverige, men jag har inte sett tre små rätter på menyn här än. Inte ens en friterad banan! Det är som med all "exotisk" mat. Den är västifierad hemma. Tacos är en sak i Mexico och en annan i Santa Marias variant på ICA. Jag kommer ihåg hur besviken jag var som 19-åring då jag första gången jag åt en pizza i Italien. Det liknande knappt ens en pizza! I alla fall inte pizzorna i Laholm.
Kina-mat i Kina är en annan sak än Kina-Mat hemma. Faktum är att det nog är lite vanvördigt att göra Kina-mat till ett enhetligt begrepp. Det är så otroligt mycket. Ett land som är 20 gånger större än Sverige som sträcker sig från tundra till subtropiskt klimat och från havskust till bergsplatåer innebär naturligtvis helt olika råvaror och förhållanden som gör att mycket skiftande kök och mat-traditioner utvecklats genom århundradena. Dessutom finns det ju 53 olika minoriteter i landet med olika traditioner.
Man brukar prata om 4 huvudgrupper av kök; västra, östra, södra och norra. Idag så finns de olika mat-typerna ganska väl spridda om jag förstår det rätt, och dessutom mat från andra länder precis som hos oss. Kineserna är mer stolta och engagerade i den inhemska maten än vi är i vår hemma. Men yngre är precis som hos oss bländade av, och frossar hos, de stora amerikanska kedjorna Mc Donalds, KFC, Pizza Hut, SubWay och så vidare. I alla fall i större städer. Kinesiska motsvarigheter finns också liksom japanska, koreanska och andra McDonalds-liknande kedjor som ännu inte nått Sverige.
Paul, Sam, Luke och Dominic tar med mig på Hot Pot. En sorts mongolisk fondue.
Men som sagt, även mina studenter som är 18 - 20 år hyllar den kinesiska maten och säger att det är en av det bästa sakerna med hela Kina. Under ett knappt 10-tal restaurangmiddagar hittills så har jag naturligtvis bara skrapat på ytan, men jag är positivt överraskad av mycket, även om det finns saker som får arkiveras som ett exotiskt minne eller till och med prestation. Jag gillade inte att sätta tänderna i en hönsfot och svalde den dallrande ankblodshistorien med visst besvär..
Ris är naturligtvis ofta en bas, och det finns ofta olika sorters lök i maten och inte sällan chili i rätterna. Samma köttsorter som vi har hemma, men också andra som åsna och hare som inte är lika vanligt hemma. En annan skillnad är att man som vi hemma också gjorde för inte så länge sedan utnyttjar allt på djuren. Man gör snacks av hönsfötterna, strimlar och marinerar grisöronen och gör sallad, friterar komagarna m m. Inte slänger bort det eller gör djurmat av det som hemma. Eller kanske en hel del hemma blir partygrillare, Mor Annas pastej eller kalas-sylta ....
Dumplings, tofu och grönsaker Hot Pot har en stark och en mild del Grillade hönsfötter med chili
Restaurangerna ser ofta lite ruffliga ut med hemmaögon. De vill gärna ha lysrörsljust när vi vill ha stämningsfyllt och mysigt. Det är ofta kalt (och kallt) och inte så värst bra finish eller ens rent. Men skenet bedrar, maten är oftast jättegod och även ölen. En annan skillnad är att man inte har tallrikar utan alla plockar med sina pinnar gemensamt från de fat som kommer in efterhand. Man har bara en tefats-stor tallrik som ett slags mellanstation för att byta grepp om munsbiten och kanske doppa den i någon sås eller lägga till lite ris.
En av många goda öl Komage som ska i grytan Och nå'n mysko svamp Hönsfötter var ingen hit
Liten bläckfisk av okänd art
Imorgon har jag beställt en tågbiljett 5 timmar söderut. Tänkte ägna helgen åt att upptäcka en ny stad vid kusten, Dalian, som ska vara fin. Och även några grader varmare .
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 | 28 |
29 |
30 | |||||
|